×

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi

Özet

18 Mart Pazartesi 2024

18 MART Çanakkale Deniz Savaşları 1915 yılı başında, 19 Şubat, 26 Şubat ve 18 Mart olmak üzere üç ayrı saldırı ve savunma olarak yaşanmıştır. Bunların ilk ikisi boğazdaki mevkileri zayıflatmak, sonuncusu, 18 Mart ise son darbeyi vurup geçmek üzere planlanmıştır. Ancak bilindiği gibi, 18 Mart düşman gemileri için bir hüsran olmuş ve geri çekilmeleriyle son bulmuş çok önemli bir kazanımdır. 18 Mart günü saldırılarında toplam 58 şehit verilmiştir (Ç...;


18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi

18 MART Çanakkale Deniz Savaşları 1915 yılı başında, 19 Şubat, 26 Şubat ve 18 Mart olmak üzere üç ayrı saldırı ve savunma olarak yaşanmıştır. Bunların ilk ikisi boğazdaki mevkileri zayıflatmak, sonuncusu, 18 Mart ise son darbeyi vurup geçmek üzere planlanmıştır. Ancak bilindiği gibi, 18 Mart düşman gemileri için bir hüsran olmuş ve geri çekilmeleriyle son bulmuş çok önemli bir kazanımdır. 18 Mart günü saldırılarında toplam 58 şehit verilmiştir (Çanakkale Savaşı-İbrahim Artuç). Ancak geri çekilen düşman gemileri, Boğaz’dan geçmek düşüncesinden vazgeçmiş değildir. Verdikleri karar, karadan hareket ederek, Gelibolu yarımadasına çıkmak buradan deniz yolunu açmaktır.
18 Mart geri çekilmesinden sonra düşman, 38 gün beklemiş ve nihayet 25 Nisan 1915 sabahı Anadolu yakası ve Gelibolu yarımadası kıyılarını top sesleriyle inletmeye başlamıştır. Ve işte bu tarihten, 9 Ocak 1916 yılına kadar 260 gün, yani 8.5 ay sürecek, karşılıklı 500.000 kişinin yaşamına, sayısız yaralı ve gaziye mal olacak kanlı Çanakkale Kara savaşları sürecektir.
Çanakkale muharebelerine yarbay olarak başlayan Mustafa Kemal, Arıburnu, Conk Bayırı, Anafartalar gibi, Çanakkale direnişinde çok büyük önem arz eden başarılara imza atmış ve dünyaya ismini duyuran bir kahraman olarak ortaya çıkmıştır. Bu muharebelerde kendisini tanıtması, 3 yıl sonra başlatacağı Kurtuluş savaşımızda kendisine büyük büyük yararlar sağlamıştır.
Atatürk 1930 yılında, yani Çanakkale’den 14 yıl sonra Ruşen Eşref’le yaptığı söyleşide, bir gün süren 18 Mart için, “18 Mart bir deniz harekatıdır. Sahil müdafaası Cevat Paşa hazretleri emrindeydi” diyerek, kendisinin ve birliğinin 18 Mart’ta bir müdahalesi olmadığını ifade etmektedir.
Bununla birlikte, Mustafa Kemal, yukarıda da ifade ettiğimiz gibi, 25 Nisan’da başlayan ve 260 gün süren, 250 bin şehit verdiğimiz kanlı kara savaşlarında bir yıldız olarak parlamıştır.
Bu kanlı savaşın sonuçları:
1-Mustafa Kemal kendini dünyaya tanıtmış, Anadolu’da Kuvayı Milliye’yi toplarken bu ünü ona çok büyük önem kazandırmıştır. Anadolu’nun her yerinde, “Çanakkale kahramanı Mustafa Kemal” olarak karşılanmıştır.
2- İngiliz ve Fransız gemilerinin, Boğazlardan geçerek Rusya’da Çar’a destek vermek hayalleri suya düşmüş, Bolşevikler Lenin öncülüğünde 1917 yılında Ekim devrimini yapmışlar, Rusya’da rejim değişmiştir.
3- ANZAC adı verilen orduyu oluşturan ve o tarihlerde bir İngiliz dominyonu olan Avustralya ve Yeni Zellanda, ilk kez kendilerini bir ulus olarak görmüş ve bu savaştan sonra, savaşın başlangıcı olan 25 Nisan’ı, kendilerinin Ulus olmaları yolunda çok önemli bir bayram günü olarak kutlamaya başlayacaklardır.
Çanakkale savunması sayesinde düşman gemilerinin geçişi engellenmiş ve bu sayede başkent İstanbul rahat bir nefes almıştı. Fakat bu uzun sürmedi. 2 yıl sonra, Birinci Dünya Savaşından yenik çıkan Osmanlı devleti, 1918 yılında Mondoros mütakesini imzalamış ve aynı gemiler tek kurşun atmadan İstanbul önlerine demirlemişlerdir.
Sonrası malum; Çanakkale zaferine rağmen iki yıl sonra işgalden kurtulamamış İstanbul'dan yola çıkan Ulu Önder, 1919 Mayıs ayında Kurtuluş savaşını başlatmıştır.

44
1
An unhandled error has occurred. Reload 🗙